29
szept

Sokan keresztülmentek már azon, hogy a szervezetük a terhelés alatt nem volt képes többé semmit befogadni a gyomor-bél traktus túlterhelése miatt. Az elfogyasztott táplálékot vagy italt a szervezetünk fent vagy lent, de ki akarta üríteni, ami az edzés vagy verseny félbeszakításával, rosszabb esetben abbahagyásával járt. De mégis hogy jön ez ide? Mi köze van ehhez az ozmolaritásnak?
A fizikai terhelés alatt a szervezet nehezebben fogadja be a tápanyagokat. Érzékenyen reagál az összeférhetetlen és nagy mennyiségben bevitt tápanyagokra.
Nézzük meg a legfőbb okait a fent említett problémákra és azok kapcsolatait, hogy megértsük miért olyan fontos az ozmolaritás.
- Az óránként elfogyaszott szénhidrátok (CH) mennyisége túl magas
Még a hivatásos sportolók sem fogyasztanak terhelés alatt óránként 100 g szénhidrátnál többet, a hobbi atlétáknál ez a szám 70-80 g / óra.
(Fontos: itt csak a szénhidrát mennyiségét értjük, nem a zselé, szelet, vagy sportital súlyát!)
- Összeférhetetlen összetevők, melyek rossz hatással vannak a szervezetünkre, amennyiben azokat együtt visszük be, ezekről egy későbbi fejezetben fogunk tárgyalni
- Túl sok olyan dolgot fogyasztunk, amik valójában szükségtelenek a terhelés alatt.
Meg is érkeztünk az ozmolaritás koncepciójához.
De mit is jelent tulajdonképpen ez a nehéz kifejezés „ozmolaritás”?
Nagyon egyszerű. Tulajdonképpen az ozmotikus nyomásról beszélünk egy oldatban, ami az oldott részecskék együttesen határoznak meg. Az ozmolaritás kifejezi a feloldott részecskék állapotát, fizikai nyomását a gélben vagy italunkban.
Minél több a feloldott részecske egy folyadékban úgy változik az ozmolaritása: hypotóniás (leghígabb) -> izotóniás -> hypertóniás (legsűrűbb)
Az ozmolaritás fontossága az állóképességi sportolóknak:
Számunkra ez egészen másképp kulcsfontosságú:
Minél nagyobb az ozmotikus nyomás vagyis az ozmolaritás, tehát minél több a feloldott részecske, annál lassabban bontja le az emésztőrendszerünk. Teljesen tiszta!
Mire következtethetünk akkor a sport táplálékkiegészítésünkben? Miért olyan fontos az ozmolaritásra is odafigyelnünk?
Terhelés alatt, különösképpen a versenyek idején, kímélnünk kell az emésztőrendszerünket, figyelnünk kell rá, hogy csak olyan tápanyagokat vigyünk be amit a szervezet könnyen, gyorsan és komplikáció nélkül tud szállítani. Meg kell győződnünk róla, hogy mi az amire valójában szükségünk van.
Amennyiben a géljeinkkel és sportitalainkkal felesleges összetevőket is magunkhoz veszünk, a fokozott ozmolaritás növekedéssel a tápanyagok felhasználásának sebessége is lelassul a szervezetben, így egy dolgot érünk el, hogy semmi sem fog megfelelően működni, nem fogjuk megkapni az elvárt hatást (gyors és hatékony energia és ásványi anyag pótlás).
Sajnos még mindig találkozni olyan termékekkel a piacon, amik érthetetlen módon ízfokozókat (mesterséges ízesítőket), édesítőszereket is tartalmaznak. Teljesen értelmetlen és érthetetlen! Nem árt aggódnunk!
Kérlek tedd fel a kérdést magadnak: Valóban neked, sportolónak készült?
Amit a sportolóknak az „izotóniás gélekről” és izotóniás italokról tudniuk kell
Ezen a ponton egy nagyon fontos megjegyzés az állítólagos „izotóniás gélekről” amit a piacon kínálnak:
A nagy számú oldott részecskék miatt, a gél a vérhez képest mindig hipertóniás.
A sportélettan megköveteli egy sportitaltól, hogy a bélben történő gyors felszívódás érdekében izotóniás legyen, vagyis legfeljebb 8 g szénhidrátot tartalmazhat a 100 ml ital. Ha ezt az értéket meghaladja, akkor az ital vagy a gél hipertóniás (hyper = felett). A klasszikus gélek körülbelül 60-70 g szénhidrátot tartalmaznak 100 grammonként és sok úgynevezett „izotóniás-gél” éppen ezért általában hipertóniás és nem izotóniás.
Megjegyzés: A piacon található „izotóniás géleknek” nevezett termékek szénhidrát tartalma közel 40g / 100 ml, így láthatod, hogy messze eltér a maximum 8g / 100 ml-től, így az nem lehet izotóniás.
Az “izotóniás gélek” lényegében több víz hozzáadásával készülnek. A SQUEEZY ezt a termékét DRINK GEL-nek nevezte el.
Talán már érthető, miért kell több vizet inni egy energia gél elfogyasztása után.
A cél itt az, hogy úgy higítsuk a gélt a gyomrunkban vízzel, hogy 8g szénhidrát per 100 ml, szóval ez gyorsan fel tudjon szívódni.
Vissza 1987-be: az energia gélek létrejöttének célja
Vonjuk le a következtetéseket:
Tehát ez egy energia gél igazi értelme, hogy a térfogatonkénti nagy energiasűrűség megkönnyítse, hogy a szükséges energiát az edzésekre és versenyekre is magunkkal tudjuk vinni.
Kiegészítésként: ha valóban biztonságra törekszel, tartsd észben, hogy normál esetben egy ironman távon a triatlonban mire van valóban szükséged:
Víz, szénhidrát, só és kálium.
Ez az írás a SQUEEZY álláspontja cikksorozat része.
Szerző: Roger Milenk- SQUEEZY alapítója és a világ első energia zseléjének piacra vezetője
Trackbacks and pingbacks
No trackback or pingback available for this article.
Hagyj üzenetet