08
márc

Ha belegondolunk abba, hogy meredekebb emelkedőknél, kb. 7%-tól, 5 Wattal többet kell taposnunk a biciklin testtömeg kilogrammonként, akkor világossá válik, hogy a hegyi specialisták miért annyira szálkák.
Tehát 10 kg-al több testsúly kb. 50 Wattot jelent, és ennyivel több teljesítményt kell a pedálokra vinni. Futásnál hasonló a helyzet. De hogyan érjem el a súlycsökkenést anélkül, hogy az erőből és a vitalitásból veszítenék?
Ez az írás a SQUEEZY álláspontja cikksorozat része.
Szerző: Roger Milenk- SQUEEZY alapítója és a világ első energia zseléjének piacra vezetője
Kezdjük a „legrosszabb szcenárióval“ – a Nulla kalória-diéta
Amennyiben hosszabb időn keresztül nem veszünk magunkhoz energiát, a szervezetünk hihetetlenül intelligensen reagál rá, leépíti egymás után a legnagyobb energiaigénylőket, ezek pedig az izmaink. A kinyert fehérjét energiává alakítja át. Ezzel csökken az alapanyagcsere, tehát a szükséges napi kalóriamennyiség, mivel kevesebb izom alacsonyabb alapanyagcserét jelent.
Ha visszatérünk egy ilyen diéta után a megszokott táplálkozási szokásainkhoz, a már ismert Jo-Jo effektussal találjuk szembe magunkat. Azért mert az alacsonyabb alapanyagcserénkhez mérten a diéta előtti táplálkozási szokásunk még több zsír tárolását fogja eredményezni.
Ennél a pontnál már mindenki tisztán látja, hogy ez a lehető legrosszabb megoldás egy atléta számára. Ugyanis kisebb testsúlyt szeretnénk, de semmiképp sem szeretnénk az izomzatból veszíteni. Arról van szó tehát, hogy a „problémás területen” kell elérnünk a súlycsökkenést, éspedig a zsír csökkentésével. Közös nevezőre hozva: kevésbé van súlycsökkentésről szó, mint a testzsírtömeg csökkentéséről.
Hogyan csökkenthetjük testzsírtömegünket anélkül, hogy izomtömeget veszítenénk?
Ahhoz, hogy ezt megválaszolhassuk ismernünk kell néhány kulcsfunkciót.
Bevezetésként megemlítendő: Egy diétát csak a hypokalóriás táplálkozás alapján lehet összeállítani. Ez azt jelenti, hogy kevesebb energiát veszünk magunkhoz, mint amennyit felhasználunk.
Ezzel egy kulcsfontosságú hormonhoz érünk el: az inzulinhoz. Az inzulin a sejtjeink kapunyitója. De sajnos egyben egy egyirányú út is. Másképp fogalmazva, a magas inzulin szint a vérünkben azt is jelenti, hogy a zsírégetés, vagyis az energianyerés a zsírtartalékainkból nem valósulhat meg. Így azonnal érthető, hogy a zsírégetés fontos előfeltétele a vérünk nem túl magas inzulinszintje. Ez azt is jelenti, hogy a vércukorszintünket konstans szinten kell tartanunk.
A tudomány egy egyszerű megoldást adott a kezünkbe azzal, hogy feltalálta a glikémiás indexet. Ez kimondja, hogy egy élelmiszernek annál nagyobb a GI (glikémiás indexe), minél jobban megnöveli a vércukorszintet az elfogyasztása után.
Mértékadónak a szőlőcukrot (glükóz) választották, amelyhez 100-as szintet rögzítettek. Ha vércukorszintünket és ezzel együtt a szükségtelen inzulincsúcsokat alacsonyan szeretnénk tartani, arra kell odafigyelnünk, hogy olyan élelmiszereket és italokat fogyasszunk, amiknek alacsony a GI értéke. Ehhez ajánlom, hogy közelebbről megismerkedjünk a LOGI-metódussal.
Egyébként is ki ne ismerné azokat az embereket, akik csak nagyon keveset esznek viszont rendszeresen a nap folyamán, és arról panaszkodnak, hogy mégsem tudnak lefogyni. Reggel egy kis lekvár a fehérlisztes kenyérkére, munka közben egy kapucsínó egy kanál cukorral, délben egy könnyű saláta mellé kóla és délután kis keksz és újabb kapucsínó cukorral. Az inzulincsúcsok előre programozottak, és a magas inzulinszint egész napra elosztva gátolja meg a zsírégetést. Egy ilyen étkezési szokás ráadásul 2-es típusú cukorbetegséghez is vezethet az évek alatt.
Én mindig szem előtt tartom: Évezredekkel ezelőtt még részben lándzsákkal és íjakkal szaladtunk az étel után, és örültünk, ha volt egyáltalán valami. Ma az étel szalad utánunk minden utcasarkon és ezzel együtt a cukor aránya a sokszorosára nőtt. A szervezetünk nem erre van beállítva, és ennek éljük meg a negatív következményeit.
Foglaljunk néhány dolgot össze a tisztánlátás végett:
- Ahhoz, hogy a zsírrétegeket lecsökkentsük vagy eltüntessük, kevesebb energiát kell bevinnünk, mint amennyit
felhasználunk - Ezt segíti, ha a vércukorszintünket lehetőleg konstans szinten tartjuk, azért, hogy minél hosszabb ideig zsírégetésben
maradjunk - Erre jók az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek és speciális diétás termékek. Ebben szintén sokat segíthet a Dr. Worm
LOGI-útmutatója - Az izomzat védelmére ajánlott aminosavakat és fehérje termékeket fogyasztani, főleg este
További hasznos megjegyzések BIA és „Light” témában
- Azonos térfogatban az izomzat nehezebb, mint a zsír. Pont ez a körülmény vezet sokakat rossz következtetésekre. Ha diéta közben sportolunk, és aminosavakkal megfelelően ellátjuk magunkat, akkor könnyen előfordulhat, hogy kb. 3 kg zsírt veszítünk, de e mellett 2 kg izomtömeget gyarapítunk. Az 1kg-os különbség itt nagyon megtévesztő. Aki komolyan akarja csinálni, BIA mérést (test ellenállás vizsgálat) végeztet. Orvosok, fitneszstúdiók és gyógyszertárak is kínálnak fel ilyen szolgáltatást. Ehhez fontos egy kezdeti, legalább egy köztes és egy utólagos vizsgálatot végeztetni. A BIA vizsgálatnál a testet felosztják a három fő összetevőjére, vagyis megmérik százalékosan az izomzat a zsír és a víz összetételét. Így követhető a legjobban a diéta alatt is az hogy jó úton haladunk-e. És kérem, ne az egyszerű és legolcsóbb mérleges zsírszázalék vizsgálatokat válasszák, nagyon nagyok a szórások ezeknél.
- A „Light” nem feltétlenül jelent egészségeset és könnyűt. Ennél a nagyon elterjedten felhasznált édesítőszerekre gondolok.
Aktuális tanulmányok ráadásul arra mutattak rá, hogy néhány embernél ezek is magasabb inzulinkilövelést eredményeznek.
A sok kritikus aszpartámról szóló tanulmányra most inkább ki sem térek.
Ez az írás a SQUEEZY álláspontja cikksorozat része.
Szerző: Roger Milenk- SQUEEZY alapítója és a világ első energia zseléjének piacra vezetője
Amennyiben a SQUEEZY termékeket még nem próbáltad, de letesztelnéd azokat, ajánjuk figyelmedbe a tesztcsomagunkat:
Trackbacks and pingbacks
No trackback or pingback available for this article.
Hagyj üzenetet