24
febr

Az izomaltulóz (angolul: isomaltulose) az egyik összetevője pár SQUEEZY terméknek, amely egy fenntarthatóbb energia kibocsátást nyújt a glükóz/fruktóz társaihoz képest. Az izomaltulóz ismertetésre szorul, mert a cukorok ezen
fajtája kevésbé ismert az edző közösségben. Azoknak is ajánlott ezzel a szénhidrát fajtával foglalkozni akik érdeklődnek az alacsony szénhidrát de magas zsírtartalmú diéták iránt.
Fontosnak tartottuk megvizsgálni ezt a szénhidrát fajtát is, mivel több SQUEEZY termék is tartalmazza és félreértésekre, tévhitekre adhat okot ennek felületes ismerete.
Az izomaltulóz az egyik legérdekfeszítőbb szénhidrát a sporttáplálkozás területén. Több tudományos tanulmány is kimutatta, hogy ennek az egyedi glükóz és fruktóz diszaharidnak (répacukorból) nagyon alacsony a glikémiás indexe (GI = 32-37). Vagyis sokkal lassabban emésztődik meg és kerül be a véráramba mint az egyszerű cukrok és a maltodextrin (a sportitalokban, energia gélekben leggyakrabban használt szénhidrátok).
GI (Glikémiás Index) a táplálékkal bevitt szénhidrátok véráramba jutásának sebességét méri. Ez a felelős a vércukorszintért. 1-100 közötti értékek segítségével mérik, hogy milyen gyorsan emeli a szénhidrát vércukorszintet, melynél a 100 a leggyorsabban.
Az alacsony GI-jének köszönhetően az izomaltulóz egy kevésbé éles glükóz és inzulinemelkedést eredményez a vérben. Az alacsony inzulin szint viszont magasabb zsírégetéshez vezet. Mi több, a izomaltulózt egyedi enzimes felépítése miatt nem metabolizálják a szájban található baktériumok, vagyis nem okoz fogszuvasodást.
Izomaltulóz – egy fejlett szénhidrát, alacsony glikémiás indexel
Mi is az a isomaltulose?
Az izomaltulóz (márkaneve: palatinóz) (6-0-α-D-glucopyranosyl-D-fructose), természetes alkotóeleme a méznek és a cukornádnak. Csakúgy mint a szaharóz az izumaltulóz is két monoszaharidból áll, névlegesen a glükózból és a fruktózból.
A kulcsfontosságú különbség a cukor és az izomaltulóz között a kötés típusa, ami összeköti a glükózt és a fruktózt (lásd
alábbi ábra). A cukorban a glükóz és a fruktóz molekularészeket az alfa-1,2-es kötés köti össze, de az izomaltulóznál az
alfa-1,6 kötés, amit nehezebben bont meg a szervezetünk.
Az izomaltulóz és a vércukor
Az izomaltulóznak az alfa-1,6 kötés adja a lassú felszívódási jellemzőjét, ami alátámasztja a vércukorszintbeli különbségeket a szaharózfelvétellel összehasonlítva. Ahogyan az alábbi grafikonon is látható az izomaltulóz nem produkál hasonló glükóz csúcsokat a vérben, mint amit megfigyelhetünk a szaharóznál (cukor).
Az izomaltulóz és az inzulin
Mivel sokkal lágyabb és alacsonyabb glükóz emelkedést produkál a vérben, az isomaltulose alacsony inzulinemelkedést is eredményez a cukorral összehasonlításban. Ez döntő fontosságú egy sporolók számára másik szemszögből is, mert az inzulin az elsőszámú hormon ami a zsír égetését blokkolja.
Az alacsonyabb inzulin csúcsainak köszönhetően, az energiafelhasználást kutató tanulmányok ki tudták mutatni, hogy amikor edzés közben izomaltulózt fogyasztunk más cukrokkal szemben, akkor több zsírt égetünk, ha izomaltulózt használunk szénhidrát forrásként.
Egy kutatásban 1-es típusú cukorbetegeket vizsgáltak (véletlenszerűsített, duplán vak és egyértelműsített menetrendű), amiben azt találták, hogy az izomaltulóz javítja a glikémiát és fenntartja a teljesítményt futáskor 1-es típusú cukorbetegségnél. A kutatásnak a háttere és összefoglalva:
Az 1-es cukorbetegek nem tudják előállítani az inzulint, azt a hormont, ami jelzi a szervezetnek, hogy vegye fel a cukrot a véráramból a sejtekbe. Ahhoz, hogy kontrollálják a vércukorszintjüket inzulint kell fecskendezniük a testükbe. Edzéskor, a magas energia igénye miatt, nehezen tudják a cukorbetegek felbecsülni, hogy mennyi glükózra és inzulinra van szükségük ahhoz, hogy egy egészséges vércukorszintet tartsanak fent. Egyébként is a cukorbetegek „funkcionális kapacitása” tipikusan alacsonyabb, mint azon társaiknál akik nem cukorbetegek.
Az izomaltulózt (egy szénhidrát, ami lassabban szívódik fel) néhány cukorbeteg azért használja, hogy elkerülje a hiperglikémiát (magas vércukorszint).
A kutatás ténymegállapításainak összefoglalásakor azt találták, hogy a vér glükóz szintje minden egyes pontban magasabb volt dextróznál mint izomaltulóznál. A maximális glükóz koncentráció mért értéke a vérben a dextróznál 10.0 ± 0.5 mM és az izomaltulóznál 5.6 ± 0.6 mM
A dextrózzal (glükóz) összehasonlítva az izomaltulóz segített elkerülni a hiperglikémiát az 1-es típusú cukorbetegeknél, úgy hogy nem
rontotta sportteljesítményüket.
Izomaltulózzal a következő SQUEEZY termékekben találkozhatsz:
SQUEEZY DRINK GEL – SQUEEZY SUPER DRINK GEL | SQUEEZY TOMATO GEL (bio paradicsompürével)
DRINK GEL és SUPER DRINK GEL szénhidrát összetevői:
Maltodextrin, Isomaltulóz*, Glükóz
* Az isomaltulóz Glükóz- és Fruktóz forrás
DRINK GEL és SUPER DRINK GEL szénhidrát tápanyagértéke:
Szénhidrát: 20 g, – amelyből cukor: 9 g
( Maltodextrin: 11.880 g | Isomaltulose: 5.280 g | Glükóz: 2.640 g )
MIT JELENT EZ A TERMÉKCÍMKÉN FELTÜNTETETT „SZÉNHIDRÁT” ÉS AZ „EBBŐL CUKOR” KIFEJEZÉSEK?
„Szénhidrát” = összes szénhidrát
DRINK GEL esetében: Maltodextrin + Izomalutóz + Glükóz
„amelyből cukor” : a fruktóz és glükóz egyszerű cukrok, ebből kifolyólag cukorként számolják őket, vagyis 100 % fruktóz + 100 % glükóz = cukor
Drink GEL esetében: izomaltulóz + glükóz + ~maltodextrin*
*Megjegyzés (FONTOS): bizonyos mennyiségű maltodextrin szintén bele lehet kalkulálva az “amelyből cukor” mennyiségbe, a tápanyagérték részletezőben ezt láthatod.
De mi a helyzet az Izomaltulózzal? Miért kalkulálják a cukrokhoz?
Ha figyelmesen olvastad a fenti leírásunkat, felfigyelhettél rá, hogy ez a fejlett szénhidrát típus az izomaltulóz két monoszaharidból áll, névlegesen a glükózból és a fruktózból, éppen ezért ide kell sorolni.
De a lényeg itt jön, kulcsfontosságú különbség a cukor és az izomaltulóz között a kötés típusa, ami összeköti a glükózt és a fruktózt, mivel ezek enzimatikus úton megváltoztak.
Ennek köszönhetően az izomaltulóz előnyei, melyekkel nagyban különbözik az egyszerű cukroktól:
- nagyon alacsony Glikémiás Index (32-35)
- nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet
- kirobbanó energiát biztosít rövid távon
- folyamatosan, egyenletesen biztosítja az energiá hosszú távon
- az alacsony GI-nek köszönhetően javítja a zsír oxidációt
- fokozhatja a zsírégetést edzés közben
- a zsírbontásnak köszönhetően növeli a teljesítményt, kitartást
- alacsony és lágy glükóz emelkedés a vérben
- alacsony inzulinszint emelkedés
- nincs durva vércukorszint ingadozás, ebből a szempontból kiemelkedően jól tljesít a többi szénhidráttal szemben
- nem roncsolja a fogakat.
Az izomaltulóz tartalmú sport táplálékkiegészítőket kifejezetten ajánlják a hosszú távfutóknak, triatlonistáknak és minden hosszabb távot teljesítő sportolónak.
Megjegyzés: Mivel az izomaltulóz kötés típusát előállítása során enzimatikus úton megváltoztatták, ezért az a fruktóz intoleráns személyek számára is alkalmas fogyasztásra. Azonban, ha te nagyon nagy fokú fruktóz intolarenciában szenvedsz, azt javasolja a gyártó, hogy mindenképp teszteld le vagy ne fogyassz izomaltulózt!
Nyugodt szívvel, bátran ajáljuk a fenti termékeinket minden sportolónak. Azonban azt tudjuk ajánlani, hogy ne halgass se ránk, se a tudományra, hanem TESZTELD LE MAGAD a termékeket és döntsd el magad, hogy neked megfelelnek e a céljaidhoz.
Teszteléshez: >> Teszteld le a SQUEEZY termékeket Te is! <<
Trackbacks and pingbacks
No trackback or pingback available for this article.
Hagyj üzenetet